23 Nisan 2013 Salı

DOLMALAR- ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI / GRAPE LEAVES


ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA/ STUFFED GRAPE LEAVES (DOLMA) (see below for ENGLISH)

Misafir sofralarımın vazgeçilmez lezzeti, oğlumun en sevdiği yemek olan yaprak sarması pişirdiğim gün bitiyor. Son zamanlarda tarçın ve yenibahar ile yaptığım sarmalar daha da bir lezzetli oldu. Size de tavsiye ederim.




Zeytinyağlı Yaprak Sarma - Grape Leaves

     8 kişilik

     2 adet sarma 125 kalori 

      Malzemeler:
  • 500 gr. asma yaprağı
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • 4 adet kuru soğan
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 adet kesme şeker
  • 1 avuç kıyılmış maydanoz veya dereotu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 
    ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI / GRAPE LEAVES
  • Yarım su bardağı sıcak su
     Yapılışı:
     Sarma yapraklarını yıkayın. 5-10 dakika kadar sıcak suda bekletin. Yeniden yıkayın. Zeytinyağını ve yemeklik doğradığınız soğanı soteleyin. Üzerine çam fıstığını ilave edin. Fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurun.






     Pirinçleri yıkayıp süzün. Soğanların üzerine ilave edin. Bir kaç dakika kavurun. Kavurduğunuz pirinçlerin üzerine iç harcı için gerekli tüm malzemeyi koyarak iyice karıştırın. Yarım su bardağı kaynamış suyu ilave ederek kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin ve demlenmeye bırakın.
     İç harcı yaprakların üzerine koyarak sarın.
     Hazırladığınız dolmaları tencereye aralarında boşluk kalmayacak şekilde dizin.
     Sardığınız dolmaların üzerine porselen bir tabak kapatın. Sıcak su, zeytinyağı ve tuzu tencereye ilave ettikten sonra kısık ateşte 35-40 dakika pişirin. Soğuk servis yapın.
     
     Afiyet olsun.

     Aysun E.

----------ENGLISH----------
STUFFED GRAPE LEAVES
 
Ingredients:

  • 500 gr. grape leaves
  • ¼ cup of olive oil
  • Juice of half a lemon
  • 4 onion
  • 2 cups rice
  • 2 tbsp. pine nuts
  • 2 tablespoons currants
  • 1 teaspoon dried mint
  • 1 teaspoon black pepper
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 2 teaspoon sugar
  • 1 palm of handful chopped parsley or dill
  • 1 teaspoon salt
  • Half cup hot water

Instructions:
    
Wash the grape leaves. Soak in warm water for 5-10 minutes or so. Wash again. Sauté chopped onion with olive oil in a pan. Pour pine nuts over it and stir.

     Wash and drain the rice. Add on the onions. Sauté for a few minutes. Adding all other ingredients stir them together. Add half glass boiled water. Cook on low heat until no water left. Your mix to be wrapped in the grape leaves is ready.

     Roll and wrap the grape leaves putting your mix in them.

     Set the wrapped grape leaves tightly in a pot.

     Put a porcelain plate on top of the pot (to keep the leaves tight). Add hot water, olive oil and salt in the pot, then cook over low heat for 35-40 minutes. Serve cold.

     Bon appétit.
 
     Aysun E.

 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.